Як вирощувати живопліт

Як вирощувати живопліт

Підготовка грунту

Насамперед потрібно видалити усі бур'яни та тарву перед висаджуванням. Ми радимо скористатися гербыцидними засобами (з глыфосатом), що дозволить ефективно позбавитися від бур'янів включно з коренями. Це набагато легше робити ще до исадки рослин. Якщо грунт занадто щільний потрібно його попередньо розпушити щоб покращити аерацію. Це полегшить і покращить вкорінення висадженоих рослин. Якщо ви плануєте щільну висадку то краще підготувати канавку, аніж індивідуальні висадкові ямки, це також гарантуватиме, що грунт буде перегорнутий і розущільнений. Якщо висадка індивідуальна, то потрібно викопати ямки для кожного екземпляру рослини. Переконайтеся, що ямки мають достатній для коренів розмір. Перевірте розмір висадкового горщика або коренів, щоб дізнатися необхідний розмір висадкових ямок.

Якість грунту

Якщо грунт досить бідний і не дуже родючий, то гарною ідеєю буде підживити його органічними добривами. Відповідні засоби підживлення включають в себе верхній шар грунту або садовий компост. Готовий компост в мішках теж можна використати, але насправді він потрібен тільки як додаток до грунту. Використання тільки самого компосту перетворить грунт на дуже вологий взимку і засухий влітку, оскільки компост в мішках містить торф, який краще підходить для підживлення грунту в контейнерах ніж для відкритого грунту.

Добрива при висаджуванні

Найкращі типи добрив для висаджування нових живоплотів це добрива з контрольованим виходом. Це нерозчинні гранульовані добрива, що дають вихід поживних компонент у грунт довгий час (наприклад на протязі півроку). Такі добрива можна додавати навесні, коли рослини починають активно рости знову і живитимуть протягом усього сезону. Добрива з неконтрольованим виходом, включаючи такі, що містять перегній або зроблені на його основі, можуть призвести (якщо використовуються занадто інтенсивно) до опіків коріння рослин та листя висаджених живоплотів. Bonemeal або Osmocote - чудовий вибір добрив з контрольованим виходом для догляду за рослинами при висадці і в подальшому.

Висаджування

Висаджування рослин з горщиків можна здійснювати за будь-якої пори року. За винятком занадто холодних умов або посухи . Якщо кореневище сухе краще його зволожити перед висадкою. Вийміть кореневище з горщика та помістіть у ємкість з водою. Момент коли бульбашки перестануть з'являтися на поверхні, означатиме, що кореневище вже добре зволожене. Помістіть рослини у траншею або індивідуальні висадкові ямки на правильну глибину (верхня частина кореневища повинна бути на 2-3 сантиметра нижче рівня навколишнього грунту). Помістивши рослини у ямки або траншею на відповідній відстані одне від одного, заповніть ямки вибраним грунтом та бажаними добавками. Підрівняйте грунт навколо висаджених рослин, щоб запобігти його видуванню вітром, а якщо висаджуються вищі саджанці, то може знадобитися їх укріплення за допомогою палиці відповідної висоти.

Підживлення / Внесення добрив

Підживлення щойно висадженого живоплоту сприятиме його росту і прискорить досягнення живоплотом бажаної висоти. Але якщо грунт вже використовувався для висаджування і відповідним чином підживлений, то нема потреби у внесенні додаткових добрив. Після досягнення бажаної висоти живоплоту додаткове підживлення призведе тільки до наступного зростання, яке вимагатиме зусиль з обрізки. Ідеальний живопліт - такий, що вимагає мінімального догляду після того як він досяг потрібної висоти.

Підживлення молодих рослин треба проводити з весни по літо, коли рослина активно росте і вбирає в себе всі компоненти добрив. Ми рекомендуємо не використовувати добрива з неконтрольованим виходом або швидким виходом поживних речовин, бо такі засоби можуть призвести до опіків кореневища нововисадженого живоплоту через те, що рослина не зможе вбирати добрива з потрібною швидкістю.

Мульчування

Мульчування це нанесення шару органічних матеріалів на поверхню грунту навколо рослини. Воно має багатоцільове призначення. Для щойно висаджених рослин воно запобігатиме появі бур'янів. Бур'яни використовуватимуть ті ж добрива та вологу, що й живопліт, тому їх ріст треба контролювати. Мульчування також надасть рослині поживних речовин та збереже вологу грунту, захистивши його від надмірного випаровування. Підходячим матеріалом для мульчування є садовий компост, грибний компост, кора дерев. Висота шару має складати 4-5 см щоб дати позитивний ефект. Мульчування треба проводити навесні, коли в грунті ще досить вологи. Якщо мульчування проводиться влітку потрібно попередньо зволожити ідповідну ділянку.

Полив і зволоження

Будь-яка щойно висаджена рослина чутлива до посухи, якщо не забезпечити якісне зволоження. Це особливо важливо для висадки навесні та влітку на піщаних грунтах, бідних на вологу. Перший істотний полив - під час висадки. Якщо кореневище підсохло, то потрібно добре зволожити його перед висадкою та після неї.

Надалі полив має проводитися на регулярній основі крім періодів коли грунт отримав достатньо вологи через дощі. У щойно висаджених рослин період поки вони зможуть гарно вкоренитися може тривати до двох років. До того часу полив життєво важливий для вкорінення та росту рослини. Різний тип грунту вимагає різної кількості поливів. Дізнайтеся про тип вашого грунту та як швидко він висихає. Грунт навколо рослин має бути зволожений, але не перенасичений вологою, бо багато рослин не витримують занадто довгого і рясного зволоження.

Найкращий спосіб визначити чи потребує рослина поливу, це зішкребти на палець трохи грунту біля кореневища на глибині 5-6 см. Якщо ви відчуваєте що грунт сухий або лише трохи зволожений на самому дні то потрібно провести полив. Полив має давати ретельне зрошення, найкраще з використанням садової лійки, шлангу або системи автоматичного поливу.

Додано 2015-03-20 автор Ярослав Недолуженко Home, Поради з хеджування 0 3984

Залишити коментарЗалиште відгук

Потрібно увійти щоб мати змогу коментувати.
Порівняти 0
Наст.